Skiftet 90 000 filtre. Sparte 10 GWh

Byttet filter
GK Norge går over til det nye kombinasjonsfilteret City-Flo XL i bynære områder.Foto. GK

Skiftet 90 000 filtre.

GK har byttet ut 90 000 luftfiltre i ventilasjonsaggregatene til sine kunder, med en ny type filter som reduserer energibruken. Dette har ført til en beregnet energibesparelse på minst 10 GWh.

– 10 GWh er et lavt estimat, sier innkjøpssjef Peder Midtstøl i GK Konsern AS. Selskapet har service på mellom 20 og 30 prosent av det profesjonelle byggmarkedet i Norge. Energibesparelsen kom da GK Norge gikk over til energifilteret HI-FLO XL fra Camfil. – Filteret gir bedriftene den samme luftkvaliteten, samtidig som det reduserer energiforbruket, sier Midtstøl. 

– Det vi har bitt oss merke i når det gjelder filter, er at bransjen har en tendens til å sette inn samme type filter som det som alltid har stått der. Når det kommer nye og moderne filter, har disse ofte trange kår - det har vi gjort noe med.

– Når du har service på bilen din, håper jeg det ikke er sånn at merkeverkstedet putter inn den samme oljekvaliteten som sist, selv om det har kommet en bedre kvalitet på markedet. Du vil ha den beste oljen til bilen, sier Midtstøl. – Det bør være på samme måte med filtre. Du bør skifte til det beste filtret.

– I GK jobber vi for et bedre miljø. Som et ledd i denne visjonen ønsker vi å stå sammen med våre kunder i forkant av den tekniske utviklingen, og dette vil kundene våre merke ved et lavere energiforbruk. Beregninger viser at cirka 70 prosent av livstidskostnaden til et ventilasjonsanlegg er energikostnader, sier Midtstøl.

– Skjer det nye ting i markedet, ønsker vi å følge med. Da Camfil kom med en ny serie filtre som var vesentlig bedre på energi enn den gamle serien, bestemte vi oss for å satse på denne, sier Midtstøl. – Kundene våre har kun gitt positive tilbakemeldinger. De er veldig fornøyde med at vi gjør noe for å få ned energikostnadene.

GK Norge tar nå et steg videre. I bynære områder går de over til det nye kombinasjonsfilteret City-Flo XL. I tillegg til at det reduserer energibruken, tar det aktive kullet i filteret også avgasser og lukter, og ikke bare partiklene som er i lufta.

– Vi er nå i gang med å bytte til disse filtrene på blant annet Bergen brannstasjon. Inneklimaet har blitt merkbart bedre etter at vi skiftet ut de gamle filtrene, avslutter innkjøpssjef Peder Midtstøl i GK Konsern AS.

Kontakt

Kom i kontakt med oss

Kontaktdetaljer
NYHETSBREV

Abonner på nyhetsbrev fra Camfil